Terug

Hoe duur was de suiker?

Hoe duur was de suiker?

Index

 1. Samenvatting
 2. Interpretatie: Thematiek
 3. Interpretatie: Titel en Motto
 4. Interpretatie: Structuur en Techniek
 5. Interpretatie: Personages
 6. Interpretatie: Taal en Stijl
 7. Interpretatie: Situering binnen het werk
 8. Reacties
 9. Context
 10. Voor wie meer wil weten
 11. Vragen en discussietips

Samenvatting

Voor deze bespreking is gebruikgemaakt van: Cynthia Mc Leod, Hoe duur was de suiker?. Uitgeverij Conserve, Schoorl, 2016, 31ste druk.

In 1765 wonen de zeventienjarige Elza en haar stiefzus Sarith op de suikerplantage van haar Joodse vader in Suriname. Hun familie houdt slaven, zowel voor het werk op het land als in het huis. Vooral de slaven Ashana, Alex en Mini-mini spelen een belangrijke rol. Als Elza getrouwd is met Rutger, en Sarith hem verleidt, raken de stiefzussen van elkaar verwijderd. Er volgen veel (liefdes)perikelen. Ondertussen hebben de plantage-eigenaars te kampen met financiële tegenslagen en komen de slaven in opstand. De roman eindigt in 1779, als de opstandige weggelopen slaven naar het buurland verdreven zijn en Elza en Sarith zich weer met elkaar verzoenen.

De zeventienjarige Elza woont in 1765 met haar Joodse vader Levi, stiefmoeder Rachaël en stiefzussen Rebecca en Sarith op de suikerplantage Hebron in Suriname. Elza is vanaf haar geboorte opgevoed door de slavin Ashana en gezoogd door Ashana’s dochter Maisa, omdat Elza’s moeder Elizabeth in het kraambed gestorven is. Levi trouwt een aantal jaar later met de Joodse Rachaël, die zijn moeder sowieso voor hem uitgekozen had. Maar hij koos destijds voor de christelijke Elizabeth, waarop zijn moeder demonstratief Hebron had verlaten om te gaan wonen op Joden-Savanna.

Op de plantages wordt goed geboerd. De plantage-eigenaars hebben vele slaven, die zowel in het huis als op het land al het werk doen. Elza heeft als huisslavin Maisa, Sarith Mini-mini.

Omdat hun grootmoeder jarig is en een feest geeft, gaan ze met het hele gezin naar Joden- Savanna. Sarith wil daar Nathan ter verantwoording roepen. Deze jongeman had haar beloofd voor haar te kiezen, maar is nu toch verloofd met Leah. Sarith, die het niet zo nauw neemt met de goede zeden van die tijd, is al met hem naar bed geweest en is laaiend over zijn besluit. Ze kan hem echter niet overtuigen en gaat uit pure ellende met andere gasten flirten.

Elza ontmoet er assistent-administrateur Rutger le Chasseur, die net is aangekomen uit Nederland. Hij verbaast zich over de gewoonten van dit land en de manier waarop men met de slaven omgaat. Als huisslaaf krijgt hij de jonge en intelligente Alex. Rutger is onder de indruk van de schoonheid van Sarith, maar trouwt met Elza. Ze gaan in Paramaribo wonen.

Elza is bang dat ze haar stiefzus Sarith zal missen, maar die komt al snel logeren. Sarith is jaloers op Elza en snapt niet dat Rutger niet voor haar gekozen heeft. Als ze hem verleidt, gaat Rutger zonder enige terughouding op haar avances in. Voor hun huwelijk heeft hij Elza laten beloven niet jaloers te zijn, mocht hij het met een andere vrouw aanleggen. Hierop liet Elza hem beloven dit niet in hun eigen huis te doen. Maar dit gebeurt nu toch. Elza ziet lijdzaam toe en weet niet hoe ze Sarith weg kan krijgen zonder haar huwelijk op het spel te zetten.

Ook na de geboorte van Elza’s zoon Gideon blijft Sarith langskomen. Als Rutger Elza herinnert aan haar belofte, zegt zij dat hij zich ook niet aan zijn afspraak houdt. Ze laat hem weten dat ze Sarith niet langer in haar huis duldt. Rutger zet hierop Sarith het huis uit.

Terug op Hebron zegt Ashana tegen Sarith dat ze blij is dat Elza heeft doorgepakt. Sarith wordt daarop zo woedend, dat ze de opzichter beveelt Ashana zweepslagen te geven. De opzichter is ontsteld, want Ashana was als een moeder voor Elza. Hij voert zijn opdracht onder protest uit. Ashana sterft daarna aan haar verwondingen.

Ondertussen is er onrust op de plantages: er worden overvallen gepleegd door weggelopen slaven, onder leiding van Boni en Baron. Ze leven in de bossen en worden door de plantage-eigenaars Boni-negers, bosnegers of marrons genoemd. Zelf noemen ze zich de stam van Aluku, bouwen dorpen in het bos en zijn zelfvoorzienend. Bij de overvallen doden ze de plantage-eigenaars die slecht zijn voor hun slaven en laten de goede plantage-eigenaars en de kinderen in leven. Gouverneur Jan Nepveu besluit militaire versterking uit Nederland te vragen.

Voordat Rutger administrateur wordt, gaan hij, Elza en hun zoon naar Nederland, waar Elza zich verbaast over de kou. Slaaf Alex geniet van de vrijheid die hij hier heeft. Rutger biedt hem daarna geld voor zijn werk aan, zodat Alex zich kan vrijkopen.

Sarith heeft ondertussen de oudere Julius van plantage Klein Paradijs ingepalmd. Ze trouwen voordat Elza terug is uit Nederland. Mini-mini bevalt op de plantage van een doodgeboren baby. De vader van de baby heeft haar in de steek gelaten omdat hij geen slavin als vrouw wilde.

Sarith is vaker in Paramaribo dan bij haar man. Ze logeert er bij haar oudste zus Esther, die een paar zonen heeft. Als Sarith bevalt van zoon Jethro, laat ze die bij Mini-mini, zodat ze haar onbezorgde leven voort kan zetten.

Er worden nu ook slaven gedwongen tegen de marrons te gaan vechten. In het bos zijn zij de eersten die eraan gaan, omdat ze door de marrons als verraders worden beschouwd. De plantage-eigenaars hebben te lijden van een beurskrach, waardoor velen failliet gaan.

Er is een bataljon militairen aangekomen, onder wie soldaat Jan, die onder leiding van kolonel Fourgeouds gaan vechten tegen de marrons. Jan raakt gewond en wordt opgevangen door de marrons, die hem verzorgen tot hij beter is. Als hij dit vertelt aan een officier, wordt hij niet geloofd.

Ook luitenant Reindert Andersma (Rein) is aangekomen. Hij krijgt al snel een verhouding met Sarith. Zoals gewoonlijk zijn alle slaven op de hoogte, maar ook de blanken roddelen nu over deze nieuwe verovering van Sarith. Als Julius van huis is en Rein bij Sarith op bezoek is, overvallen de marrons de plantage. Rein wordt gedood, terwijl Sarith zich schuilhoudt in de kast, waarin Kwasiba (de moeder van Mini-mini) haar, Mini-mini en Jethro heeft geduwd. Kwasiba leidt rebellenleider Agosu af en redt zo het gezin.

Julius jaagt de marrons weg en ziet de dode Rein liggen. Als hij ontdekt dat Sarith zwanger is (misschien wel van Rein), keert hij zich van haar af en gedoogt haar alleen nog maar. Sarith belooft Kwasiba, als dank voor haar redding, om goed voor Mini-mini te zorgen. Deze belofte verbreekt Sarith onmiddellijk als ze ontdekt dat Julius een verhouding met Mini-mini heeft en een kind met haar krijgt. Ze verkoopt Mini-mini zonder Julius’ medeweten. Julius is woedend, koopt Mini-mini terug en houdt haar als concubine.

De rust is weergekeerd. De marrons zijn de rivier over gevlucht, naar Frans gebied, en de uitgedunde groep militairen vaart terug naar Nederland. Maar de volgende ramp dient zich aan: er heerst gele koorts. Veel gezinnen worden erdoor getroffen. Elza en Rutger verliezen hun enige dochter Abigaël en hun slavin Maisa. Ook Jethro van Sarith en Julius sterft. Julius besluit daarop zijn plantage te verkopen en bij Mini-mini en hun beide kinderen in te trekken.

Als haar grootmoeder sterft, neemt Elza afscheid van haar op Joden-Savanna. Daar ontmoet ze Sarith, die haar vraagt haar te vergeven. Elza zegt dat Sarith vooral zichzelf moet proberen te vergeven. Daarna reikt ze haar hand uit naar Sarith en wandelen ze samen, net als vroeger.

Top

Interpretatie : Thematiek

Slavernij is de rode draad in de roman. Mc Leod laat zien hoezeer de plantage-eigenaars afhankelijk waren van het werk dat de slaven zowel op het land als in het huis verrichtten. Dankzij deze onbetaalde krachten verdienden zij veel geld.

Discrimineren op basis van huidskleur was niet ongebruikelijk in die tijd: men ging er simpelweg van uit dat zwarte mensen minderwaardig waren aan witte en daarom gebruikt en misbruikt mochten worden. De slaven waren handelswaar, waar je naar believen mee kon doen wat je wilde. In de roman wordt dit onder meer duidelijk door de lijfstraffen die de slaven krijgen en het seksuele misbruik van de slavinnen door de plantage-eigenaars. Dit werd niet als misbruik, maar als een recht van de eigenaar beschouwd.

Dat ook de witte vrouwen ondergeschikt waren aan de (en hun) man, blijkt uit de affaire die Rutger heeft met Sarith. Hij vindt het normaal dat een getrouwde man dit doet en vindt dat zijn vrouw zich hierbij neer moet leggen. Maar als een vrouw een affaire heeft met een man, zoals Sarith met Rein, is dit een groot schandaal.

Het verhaal gaat ook over de geschiedenis van de Portugese Joden, die zich al voor de Europese kolonisatie in Suriname vestigden en daar Joden-Savanna stichtten. De roman laat een besloten gemeenschap zien, met strenge onderlinge regels.

Top

Interpretatie : Titel en Motto's

Suiker is volgens Rutger le Chasseur ‘Surinames goud’ (p. 78). De achttiende eeuw was de bloeiperiode van de suikercultuur. Suiker gold in Suriname zelfs jarenlang als wettig betaalmiddel. De waarde van alles werd uitgedrukt in ponden suiker. In de tijd waarin de roman speelt, was er inmiddels ook papier- en muntgeld. Met suiker werden plantage-eigenaars en de banken in Nederland zeer rijk, want het was in Europa een gewild product. Maar de manier waarop de suiker gewonnen werd, door middel van slavernij, had zijn prijs.

Rutger is in de suikermolen getuige van een ongeluk waarbij een man zijn hand verliest. Hij denkt: ‘dat allemaal voor de suiker, en een pond suiker kost maar vijf cent! Vijf cent voor een pond suiker, en hoeveel handen, armen, benen, mensenlevens gingen eraan!’ (p. 84).

Mini-mini weet dat alle rijkdom van de rijke mensen in de stad verkregen is door de slavernij. ‘Slaven, mensen, die een bezit waren van een groepje blanken en voor hen moesten werken en zwoegen om die zo noodzakelijke producten te produceren’ (p. 163). Ze vraagt zich af ‘of die blanken wel beseften wat ze dronken als ze dat kopje naar hun mond brachten. Of ze ooit wel beseften, hoe duur dit allemaal wel was, welke prijs er betaald werd voor de koffie en voor de suiker!’ (p. 163).

Top

Interpretatie : Structuur en Techniek

De roman heeft veertien hoofdstukken, waarvan dertien genummerd en één (het laatste) getiteld: 'Slot'. In dit slot wordt kort geschetst hoe het er op het laatst voorstaat met het land en de personages. Deze zijn onderverdeeld in paragrafen met als titel de plaats of de persoon waar de focus op ligt. De meeste paragrafen handelen over Elza of Sarith; de gebeurtenissen zijn rond deze twee levens opgebouwd. Het is een chronologisch verteld verhaal, waarin af en toe een klein stukje terug in de tijd wordt gegaan om de geschiedenis van iemand te schetsen, of de gebeurtenissen vanuit een ander personage te laten zien.

Het verhaal begint in oktober 1765 en eindigt in 1779. Het speelt zich voornamelijk af in Suriname, in Paramaribo en op de diverse plantages, en voor een klein deel in Nederland. De geschiedenis van Suriname, vooral van het slavenverleden, verweeft Mc Leod met het liefdesverhaal.

Er is een alwetende verteller, die niet op de voorgrond treedt, en vanuit het perspectief van vele personages de gebeurtenissen laat zien. Hierdoor wordt duidelijk hoe verschillende mensen iets ervaren en hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Ook verbindt deze verteller de historische gebeurtenissen met de dagelijkse beslommeringen.

Top

Interpretatie : Personages

Elza Fernandez is zeventien als het verhaal begint. Ze is de dochter van de Joodse Levi Fernandez en de christelijke Elizabeth Smeets, zodat Elza niet joods is. Elza is slim, aardig, lief en geduldig. Ze laat in het begin van het verhaal over zich heen lopen, maar groeit uit tot een sterke vrouw die weet wat ze wil. Ze krijgt drie kinderen. Haar man Rutger le Chasseur is administrateur. Hij is opgegroeid in Nederland en kijkt met de ogen van een buitenstaander naar de zeden in Suriname. Hij laat zich gemakkelijk verleiden door Sarith en meet met twee maten als het om seksuele trouw gaat.

Rachaël is de tweede vrouw van Levi. Zij is joods, weduwe en moeder van drie dochters, Sarith, Esther en Rebecca. Rachaël is vasthoudend en doet de dingen graag zoals ze horen.

Sarith is de mooie stiefzus van Elza. Ze is egoïstisch en krijgt wat ze wil. Haar seksuele ontrouw wordt als veel erger beschouwd dan die van de mannen. Sarith is aan het eind milder, vooral door het verlies dat ze heeft geleden. Ze was getrouwd met de oudere Julius de Robles Medina, die haar de rug toekeert als ze hem ontrouw is met luitenant Reindert Andersma. Julius wordt verliefd op Mini-mini, een slimme en lieve slavin, die zijn liefde beantwoordt.

Elza’s stiefzus Esther is getrouwd met Abraham Cohen, woont in Paramaribo, en heeft vijf zonen. Haar huis staat altijd open voor haar familie.

De moeder van Levi Fernandez, de oma van Elza, woont op Joden-Savanna en probeert jarenlang het leven van haar zoon te bepalen. Dat lukt haar niet. Aan het eind sterft ze.

Ashana is de huisslavin op Hebron, de plantage waar Elza opgroeit. Ze is als een moeder voor Elza. Het is een wijze vrouw met een grote mensenkennis. Ze sterft nadat Sarith haar heeft laten slaan met de zweep. Haar zorgzame dochter Maisa heeft Elza als baby gezoogd en is achttien jaar ouder dan Elza. Ze sterft aan de gevolgen van de gele koorts.

Kwasiba is de huisslavin van Rachaël. Door haar ingrijpen ontkomen Sarith en haar zoon Jethro aan de dood. Kwasiba’s dochter Mini-mini is waarschijnlijk door Rachaëls overleden echtgenoot of diens zoon verwekt en is dus familie van Sarith.

De jonge Alex is Rutgers huisslaaf. Het is een intelligente jongen die verder wil komen in het leven. Hij krijgt van Rutger de kans zichzelf vrij te kopen.

Soldaat Jan komt uit Nederland om tegen de opstandige marrons te vechten en ontdekt dat deze mensen niet zijn zoals ze worden afgeschilderd.

Boni is de sterke leider van de weggelopen slaven; Agosu is ook een van hun leiders en Ta Jusu is de medicijnman die Jan verzorgt.

Top

Interpretatie : Taal en Stijl

Mc Leod toont zonder al te veel emoties het leven op de plantages aan het eind van de achttiende eeuw. Ze beschrijft nauwkeurig de omgeving, het interieur en de handelingen die slaven op het land en in het huis verrichten. Zo schetst ze een sfeervol beeld van die tijd. Uit de gebeurtenissen blijkt de discriminatie, die Mc Leod weergeeft zonder te oordelen.

In de oorspronkelijke, Surinaamse versie van de roman uit 1987 waren de dialogen tussen slaaf en planter in het Sranan. Mc Leod zegt in een interview: ‘In de slaventijd was het slaven verboden om Nederlands te spreken, dus is het historisch onjuist om ze in die taal op te voeren. De communicatie tussen slaven en planters geschiedde altijd in het Sranan, een creolentaal met invloeden uit het Nederlands, het Engels en het Portugees’ ( trouw.nl , 12 juli 1995). In de latere, Herziene Nederlandse editie (1995) zijn deze dialogen in het Nederlands weergegeven, op enkele na, waarvan de vertaling achter in het boek staat. Er staan wel vaak enkele woorden in het Sranan, zoals masra (meester) en misi (mevrouw). Ook zijn er soms kromme of eenvoudige zinnen.

Top

Interpretatie : Situering binnen het werk

Cynthia Mc Leod (Paramaribo, 1936), geboren Ferrier, is de dochter van Johann Ferrier, de eerste president van Suriname. Ze gaat naar Nederland voor haar studie lerares kinderverzorging en -opvoeding. In 1962 keert ze met haar echtgenoot terug naar Suriname. Daar volgt ze een mo-opleiding Nederlands en werkt daarna jarenlang als lerares Nederlands in Paramaribo. Met haar man, die ambassadeur werd van Suriname, woont ze ook in Venezuela, België en de Verenigde Staten.

In 1987 debuteert ze met Hoe duur is de suiker?, waarvoor ze uitgebreid archiefonderzoek heeft gedaan. De roman wordt in zowel Suriname als Nederland een groot succes.

In 1993 verschijnt haar tweede roman, Vaarwel Merodia, over de Franse Hugenoten in Suriname. In 1997 schrijft ze opnieuw over een grote suikerplantage in de historische roman Tweemaal Mariënburg . Voor haar roman De vrije negerin Elisabeth Samson (2000) deed Mc Leod uitgebreid onderzoek. Hierin beschrijft ze het leven van Elizabeth, een vrije zwarte vrouw in Suriname in de achttiende eeuw. Dit boek kwam in 1993 eerst uit als een historische studie. Mc Leod schreef ook enkele kinderboeken, waaronder Lafu (1992) en Toen het vakantie was (1999).

Top

Reacties

In een interview met Shirley Chedi ( trouw.nl , 12 juli 1995), zegt Mc Leod: ‘Het boek was nauwelijks in Suriname uitgekomen, of een Nederlander die zich opwierp als Suriname-kenner, boorde het volledig de grond in. Er was werkelijk niets goed aan het boek en het was zeer zeker geen literatuur, meende hij. Gelukkig was hij de enige die dat vond, want verder had iedereen niets dan lof.’

Reinjan Mulder ( reinjanmulder.nl , 29 september 2013) is van mening dat het boek een ‘onthullend beeld van het dagelijks leven in dit deel van het koloniale rijk’ geeft. Hij noemt het vanwege alle informatie een ‘onmisbaar boek’ en daarnaast ‘ook nog eens heel toegankelijk geschreven’. ‘Wat de roman zo buitengewoon sterk maakt, is niet alleen Mc Leods uitzonderlijke verteltalent maar ook haar visie op de gecompliceerde en steeds maar weer verschuivende sociale verhoudingen in het achttiende-eeuwse Suriname.’ Het boek legt volgens hem ‘de wortels van de Surinaamse maatschappij bloot’ en werd daarmee voor Surinamers ‘de eerste moderne roman uit hun geschiedenis’. Puntje van kritiek vindt Mulder de ‘humanitaire instelling van veel Nederlanders in de roman’. Volgens Mc Leod waren er zowel ‘onder de militairen als de nieuwe aangekomen administrateurs veel mensen die zich begonnen te ergeren aan de slavernij’. Mulder vond ‘de passages over dit soort nobele blanken’ bij zijn bespreking destijds in 1995 ‘nogal zoet' aandoen. Maar hij ziet in dat Mc Leod in haar boek wilde uitgaan van ‘het goede van de mens’ en dat leek hem ‘een mooi en nuttig uitgangspunt’.

Hoe duur is de suiker werd onder dezelfde titel in 2013 verfilmd door regisseur Jean van de Velde. In 2014 verscheen er een televisieserie, gebaseerd op deze film en aangevuld met extra beeldmateriaal.

Top

Context / Achtergronden

In de zestiende eeuw vestigen Portugese Joden zich in Brazilië. Sommigen weken uit naar Suriname. Toen Suriname in 1667 een Nederlandse kolonie werd, woonden de Joden er al zo’n honderd jaar.

Surinen is de naam van het indianenvolk dat in Suriname woonde. Vanaf 1499 zochten mensen uit verschillende Europese landen in Suriname naar goud en stichten er nederzettingen. In 1613 werd de basis gelegd voor de latere stad Paramaribo. Het land raakt afwisselend onder Engels en Nederlands koloniaal bestuur en er komen grote plantages. Vanaf 1667 is Suriname in het bezit van Nederland. De Surinen worden gedwongen op de plantages als slaven te werken en sterven bijna uit. Ook worden er slaven vanuit West-Afrika aangevoerd om het werk te verrichten.

Er wordt veel geld verdiend met suiker, koffie en katoen. Door nieuwe markten gaat de handel in suiker achteruit. Ook zijn er steeds meer slaven die weglopen en zich in het oerwoud vestigen. Pas in 1863 schaft Nederland de slavernij af; wel moeten de slaven daarna nog tien jaar op de plantages blijven werken.

In Suriname richt men tijdens de Tweede Wereldoorlog de Nationale Partij Suriname (NPS) op, die ijvert voor zelfstandigheid. In 1954 tekenen Nederland en Suriname het Statuut, waarin staat dat Suriname wel deel blijft van het Koninkrijk der Nederlanden. Het duurt nog jaren voordat de NPS krijgt waarnaar ze streeft: in 1975 is de republiek Suriname een feit.

Top

Voor wie meer wil weten

Recensies:

- Kuiper, Tiny. ‘Ik sta op met gedachten aan haar: Epos Cynthia Mc Leod over geëmancipeerde negerin’.
In: Noord-Hollands Dagblad, 28 september 2000.

- Mulder, Reinjan. ‘Geweld door gevoelens van rechtvaardigheid’.
Op: reinjanmulder.nl , 29 september 2013. ( De recensie van Cynthia Mc Leods Hoe duur was de suiker? waarop dit stuk is gebaseerd, verscheen oorspronkelijk in NRC Handelsblad van 30 juni 1995.)

Interview:

- Chedi, Shirley. ‘In Suriname verslinden ze ‘Hoe duur was de suiker’, van schoonmaakster tot directeur’.
Op: trouw.nl , 12 juli 1995.

Achtergrondinformatie:

- Cynthia Mc Leod
Op: dbnl.org
Op: surinamstars.com

- Geschiedenis van Suriname
Op: wiki.muntenenpapiergeld.nl

Top

Vragen en discussietips

1. Mc Leod toont het leven van de slaven in Suriname rond 1765. Wat vind je van de manier waarop zij destijds leefden en behandeld werden? Hoe werken volgens jou de gevolgen van de slavernij nog door in het hedendaagse Suriname en Nederland?

2. Elza en Sarith zijn stiefzussen die in veel opzichten van elkaar verschillen. Welke verschillen in opvattingen en moraal toont Mc Leod met deze vrouwen aan? Hoe denk je over deze personages?

3. In de Nederlandse uitgave zijn de stukken die in de oorspronkelijke uitgave in het Sranan geschreven waren, vertaald in het Nederlands en staat de oorspronkelijke tekst achter in het boek. Nu lijkt het alsof slaven Nederlands met hun eigenaars spraken, terwijl dat niet zo was (zie de paragraaf ‘Taal en stijl’). Wat vind je hiervan?

4. Puntje van kritiek vindt recensent Reinjan Mulder ( reinjanmulder.nl , 29 september 2013) de ‘humanitaire instelling van veel Nederlanders in de roman’. Volgens Mc Leod waren er zowel ‘onder de militairen als de nieuwe aangekomen administrateurs veel mensen die zich begonnen te ergeren aan de slavernij’. Mulder vond ‘de passages over dit soort nobele blanken’ bij zijn bespreking destijds in 1995 ‘nogal zoet' aandoen. Maar hij ziet in dat Mc Leod in haar boek wilde uitgaan van ‘het goede van de mens’ en dat leek hem ‘een mooi en nuttig uitgangspunt’. Hoe oordeel jij over deze passages? Wat vind je van Mc Leods uitgangspunt?

5. Sarith zorgt ervoor dat Ashana zweepslagen krijgt. Waarom vindt ze dit nodig? Hoe reageren de andere personages hierop? Wat vind jij van Sariths besluit?

6. De roman is verfilmd door regisseur Jean van de Velde (2013). Zou je deze film willen zien? Waarom (niet)?

7. Elza’s zus Esther denkt: ‘veel welgestelde christenen wilden zich eigenlijk zo min mogelijk met joden bemoeien alsof ze een minder soort mensen waren. Belachelijk, ze waren toch evengoed blanken?’ (p. 17). Wat zegt deze opmerking over haar en de verhoudingen van die tijd?

8. Soldaat Jan komt met een heel ander idee over zijn rol als soldaat in Suriname aan dan de rol die hij er uiteindelijk speelt. Wat maakt dat hij anders over de (weggelopen) slaven gaat denken? Wat is er volgens jou nodig om mensen minder/niet meer te laten discrimineren?

9. De zwartepietendiscussie in Nederland toont onder andere aan dat mensen verdeeld zijn over hoe het sinterklaasfeest gevierd moet/mag worden. Wat is jouw standpunt hierin en hoe ben je hiertoe gekomen? Wat is er volgens jou nodig om tot een oplossing te komen?

10. Wordt er volgens jou op scholen voldoende aandacht besteed aan de slavernij en de rol die voormalig kolonisator Nederland hierin speelde? Zou je daarin iets willen veranderen? Waarom (niet)?

Top