Terug

Onder een hemel van sproeten

Onder een hemel van sproeten

Index

 1. Samenvatting
 2. Interpretatie: Thematiek
 3. Interpretatie: Titel en Motto
 4. Interpretatie: Structuur en Techniek
 5. Interpretatie: Personages
 6. Interpretatie: Taal en Stijl
 7. Interpretatie: Situering binnen het werk
 8. Reacties
 9. Context
 10. Voor wie meer wil weten
 11. Vragen en discussietips

Samenvatting

Voor deze bespreking is gebruikgemaakt van: Alex Boogers, Onder een hemel van sproeten. Uitgeverij Podium, Amsterdam, 2017.

De levens van het Joodse tienermeisje Amy, haar zwarte bovenbuurjongen Harvey en de oudere blanke man Jacob raken met elkaar verbonden nadat Amy is verkracht. Het verhaal is min of meer Harveys reconstructie van de gebeurtenissen, die een dramatisch einde kennen voor Amy en Jacob. Het speelt zich af in 2009 in een weidse polder in de omgeving van een niet bij name genoemde grote stad in Nederland, waar de personages in een achterstandswijk wonen.

Het verhaal begint niet lang nadat Jacob Mantel zijn vrouw Claire heeft verloren aan alzheimer. Sinds zij elkaar op jonge leeftijd leerden kennen, zijn ze altijd samen geweest, zonder een noemenswaardige vriendenkring. Jacob is een einzelgänger, doordat hij al op jonge leeftijd diverse trauma’s te verwerken heeft gekregen. Zijn vader had zijn moeder met twee kleine kinderen achtergelaten, waardoor het gezin in armoede verkeerde. Jacobs kleine broertje is gestorven omdat zijn moeder de dokter niet wilde laten komen (vermoedelijk vanwege geldgebrek). Vervolgens stuurde zij Jacob mee op een vrachtschip. Toen hij vijf jaar later weer voet aan wal zette en hij Claire ontmoette, werd zij zijn thuis. Hoewel ze geen kinderen konden krijgen, waren ze samen wel gelukkig.

Maar Claire wordt al relatief jong getroffen door dementie en moet naar een verpleeghuis en vervolgens een hospice. Ze raakt steeds verwarder. Nadat Claire naar de hospice is overgebracht en Jacob vaak met zijn hond de polder in trekt, wordt in de buurt al snel geroddeld dat hij zijn vrouw heeft weggestopt. Dat is niet het geval, maar wat hij uiteindelijk wel blijkt te hebben gedaan, is Claire ‘toedekken’. Zij verkeerde in een reutelende terminale fase, maar omdat de arts nog geen sedatie wilde geven, besloot Jacob haar lijden zelf te beëindigen. Sindsdien brengt hij met zijn hond Muis dagen door in het poldergebied, waar hij onder meer speurt naar ijsvogels.

Op een dag komt hij bij het water Amy tegen, die er gehavend uitziet, maar zegt dat ze gevallen is. Ze blijft terugkomen en gaandeweg ontstaat er een soort vriendschap tussen hen. Met Amy gaat het niet goed, ze is in de war en depressief ten gevolge van een verkrachting waar niemand van afweet, en ze blijft ziek thuis van school. Van haar psycholoog moet ze een dagboek bijhouden, dat ze Milcham noemt, naar de feniks waarover haar oma vertelt. Die moedigt Amy aan om, wat het leven ook brengt, steeds weer uit haar as te herrijzen. Pas veel later hoort Amy dat dit de bijnaam was van haar vader.
Amy heeft het zwaar: ze heeft haar vader jong verloren, kan slecht opschieten met haar stiefvader Arie en stiefbroertje Ben, wordt gepest en buitengesloten op school en heeft niet veel echte vrienden. Ze voelt zich aangetrokken tot kunstenares Frida Kahlo, maar thuis worden haar schilderaspiraties totaal niet serieus genomen. Haar Turkse vriendin Özlem is vooral in zichzelf geïnteresseerd. Alleen bij haar Surinaamse bovenbuurjongen Harvey kan ze zich zichzelf voelen.

Harvey heeft al net zo’n ellendige achtergrond. Ook hij wordt veel gepest, want Harvey is zwart en heel groot, en mensen denken dat hij dom is. Zijn sociale onhandigheid en zwijgzaamheid verergeren de toch al sterke vooroordelen van anderen. Harvey is opgegroeid met een alcoholistische vader, die met name zijn moeder slecht behandelde. Nadat Harvey daartegen in opstand kwam en er klappen vielen, bleven zijn moeder en hij samen achter. Zijn moeder, mevrouw Purperhart, ziet wat voor een intelligente en gevoelige jongen Harvey eigenlijk is en blijft hem inpeperen dat hij een genie is en in zichzelf moet geloven. Ook hun Italiaanse buurman Angelo stimuleert Harvey en geeft hem eindeloze bergen literatuur te lezen.

Op een dag neemt Jacob Amy mee in een bootje het water op. Hij wil haar verrassen en schiet in de lucht om een zwerm spreeuwen aan het dansen te krijgen. Amy raakt er helemaal van in paniek. Dit schot leidt ertoe dat haar herinneringen aan wat er op die bewuste dag van de verkrachting is gebeurd in hevige vlagen naar boven komen: ze ging naar het schoolfeest, maar werd onderweg van haar fiets getrapt door een stel racistische en radicale jongeren, onder wie Özlems broer Nesim. Na het boottochtje gaat Amy naar huis en maakt een schilderij met rode verf, waar ze naakt overheen rolt. Haar moeder en stiefvader willen weten wat er in vredesnaam gaande is.

Na het boottochtje verliezen Jacob en Amy elkaar uit het oog. Amy komt niet meer naar de polder en als Jacob zijn hondje Muis moet laten inslapen, gaat hij zelf ook een tijd niet meer. Uiteindelijk besluit hij naar het water te gaan om te zien of Amy er misschien ook is. Maar Jacob treft niet Amy, maar haar stiefvader Arie met zijn kornuiten. Arie heeft de conclusie getrokken dat het Jacob moet zijn geweest die aan Amy heeft gezeten en de mannen slaan hem in elkaar. Dit brengt bij Jacob een weggestopte herinnering naar boven: hij werd als tiener zelf aangerand door de scheepskok – iets wat hij zelfs Claire nooit heeft kunnen vertellen.

Daags daarna komt Amy haar excuses aanbieden voor wat haar stiefvader heeft gedaan en ze overhandigt Jacob haar dagboek, waarin ze over de verkrachting heeft geschreven. De actie van Arie brengt de shock teweeg die bij Amy alles tot in detail terugbrengt: de dubbele verkrachting en gewelddadige mishandeling. Ze beseft dat niemand op haar school haar heeft gemist, dat niemand zich heeft afgevraagd waar ze bleef, dat ze van haar vrienden nauwelijks iets heeft gehoord sinds ze ziek thuis is. Uiteindelijk vertelt ze Harvey wel wat er is gebeurd, omdat hij dacht dat ze hem expres negeerde. Harvey kan het echter niet aan, hij is er te gevoelig voor, en roept dat hij er niets meer over wil horen. Amy neemt het zichzelf kwalijk dat ze haar gevoelige vriend ermee heeft opgezadeld. Niet veel later springt Amy van het dak van hun flat.

Maar Harvey laat het er niet bij zitten. Hij is zó kwaad dat hij Nesim opzoekt en hem met een steen een dodelijk gat in zijn hoofd slaat. Jacob heeft het gezien en neemt de jonge Harvey in bescherming. Vanwege de dood van Claire en Muis heeft hij niets meer om voor te leven, maar Harveys leven is nog maar net begonnen. Hij zegt dat Harvey moet zeggen dat hij, Jacob, het heeft gedaan, want van hem denkt toch niemand dat hij ertoe in staat is. Hij laat de jongen geen keuze, geeft hem Amy’s schrift en schiet uiteindelijk zichzelf door zijn hoofd.

Uiteindelijk leest Harveys moeder het dagboek van Amy en wordt de reden van haar zelfmoord duidelijk en ook dat Nesim daar een aandeel in had. Opnieuw kan Harvey een tijd niet spreken vanwege het verdriet. Amy’s moeder en stiefvader verhuizen, ook Harvey en zijn moeder verhuizen naar een andere buurt en Angelo trekt bij hen in. Harvey schopt het uiteindelijk tot de universiteit. En hij schrijft een boek om zijn demonen onder ogen te komen en zichzelf te bevrijden.

Top

Interpretatie : Thematiek

Sociale uitsluiting is het hoofdthema van Onder een hemel van sproeten. Amy, Jacob en Harvey hebben daar ieder op hun eigen manier mee te maken, maar daarin zijn ook grote gelijkenissen. Alle drie zijn ze opgegroeid zonder vader en in een armoedig milieu, waarin sprake was van fysieke of geestelijke kwetsuren. Alle drie zijn ze ‘anders’, afwijkend, worden ze buitengesloten en krijgen ze te maken met vooroordelen. Vooroordelen in alle soorten en maten zijn een belangrijk motief in het boek. Radicale moslims hebben vooroordelen over Joden; rijken over armen en andersom; blanken over zwarten, enzovoorts.

Hierdoor ervaren de personages een grote eenzaamheid, eveneens een motief. Ze hebben al vroeg geleerd dat vrijwel niemand echt kan zijn wie hij is. De mens moet zich aanpassen aan de massa, de ‘norm’, op straffe van buitensluiting. ‘Mensen mogen zichzelf zijn, maar niet te veel’ (p. 203), zegt Amy. ‘De radertjes moeten vooral blijven draaien zoals ze draaien. Niet tegendraads zijn. Niet tegen de stroom in gaan’ (p. 203). Er zijn weinig mensen bij wie de hoofdpersonen zich echt vertrouwd en veilig voelen.

Dat maakt de zeldzame persoon die wél ziet wie je bent en je daarom liefheeft, een kostbaar goed. De figuur van een gids of een onvoorwaardelijke vriend is dan ook een ander motief. Die kan allerlei gedaanten aannemen: van een docent die je kwaliteit ziet, een vriend die echt om je geeft om wie je bent, of een oude kale Italiaan als Angelo die niet ophoudt te geloven in je kwaliteiten. Zulke gidsen heb je nodig in het leven om je te kunnen ontworstelen aan moeilijke omstandigheden, trauma’s of een slechte afkomst. Want dat laatste – afkomst – is een ander motief dat in alle lagen van het boek terugkomt. Vrijwel alle personages, ook de bijfiguren, hebben omstandigheden in hun leven die niet bepaald eenvoudig zijn. Boogers schetst op verschillende manieren wat er voor nodig is voor een mens om aan zijn trauma’s en achtergrond te ontstijgen en waarom dat niet iedereen lukt.

Om zijn boodschap kracht bij te zetten, maakt de schrijver gebruik van spiegelingen en contrasten. Amy (vrouw) en Jacob (man) zijn allebei slachtoffer van seksueel geweld; Amy (wit) en Harvey (zwart) worden gepest op school; Harvey (jong) en Jacob (oud) spreken allebei niet of nauwelijks. De vredige natuur waar Amy en Jacob rust zoeken staat tegenover de gewelddadige stad. Nietszeggende herrie staat tegenover wijze zwijgzaamheid. Dieren, die vriendschap of redding brengen, staan tegenover de brute mens. En de vogel in verschillende gedaanten – Amy’s feniks Milcham en Jacobs ijsvogel – staan symbool voor hoop, licht en schoonheid.

Top

Interpretatie : Titel en Motto's

De titel Onder een hemel van sproeten verwijst naar een uitspraak die Amy’s oma haar kleindochter meegeeft. Juist als je het gevoel hebt dat iedereen je afbrandt, moet je naar de hemel kijken, houdt ze Amy voor: ‘Kijk dan hoe de as omhoog wervelt, hoe de vlokken om elkaar heen dansen, elk stukje uniek en bijzonder, en daarachter is het licht, zie je? Voorbij de bewolking. Voorbij de vlokken. Zoek het licht onder een hemel van sproeten, lieverd. (…) Jij, in duizenden schitterende stukjes, of hoe zeg je dat? In duizenden verschillende versies. Overal waar ik kijk zie ik jouw mooie gezicht’ (p. 91-92). Amy’s oma bedoelt het dus als een hoopvolle metafoor: zelfs als anderen heel negatief over je zijn, zijn er altijd lichtpuntjes, want wie je werkelijk bent is daar onafhankelijk van. Het gaat over gezien worden voor wie je bent en in elk geval altijd zelf blijven geloven in wie je bent.

Boogers heeft een paar motto’s gekozen die deze boodschap onderstrepen. Voor in het boek staat een afbeelding van Now’s the Time van kunstenaar Jean-Michel Basquiat, de eerste Afro-Amerikaanse kunstenaar die wereldberoemd werd. Hij is voor de Joodse Amy een voorbeeld. Verder staat er een songtekst in van ‘Genius Child’ van Langston Hughes, dat verwijst naar Harvey, maar ook naar Amy. De tekst gaat over het feit dat kinderen die afwijken en een genie zijn, zelden op waarde worden geschat door de buitenwereld. Deel I begint vervolgens met een citaat van de Afro-Amerikaanse schrijver James Baldwin: ‘Not everything that is faced can be changed, but nothing can be changed until it’s faced’. Dit citaat is op zowel de persoonlijke trauma’s van de hoofdpersonen van toepassing, als op de maatschappelijke problemen die in het boek aan de orde worden gesteld.

Deel II begint eveneens met een motto dat hierop inhaakt, namelijk een citaat uit de Bijbel: ‘Gij zult de waarheid verstaan en de waarheid zal u vrijmaken’ (uit Johannes 8:32). In Amy’s geval lukt dat niet – zij vertelt bijvoorbeeld haar ouders niet wat er precies met haar is gebeurd en wie dat op zijn geweten heeft en ze wordt ook niet gesteund in haar wens om kunstenaar te worden. Uiteindelijk wordt haar wanhoop zo groot dat ze zich van het leven berooft. In het geval van Harvey ontstaat er wel een soort bevrijding als hij uiteindelijk het hele verhaal opschrijft en zo niet alleen de ballast van het verleden van zich afwerpt, maar zich ook ontpopt tot schrijver. 

Top

Interpretatie : Structuur en Techniek

De structuur van de roman is tamelijk complex. Het boek heeft twee delen, waarbij pas in het tweede deel duidelijk wordt wat er precies met Amy is gebeurd en de gebeurtenissen hun dramatische wending nemen. De roman bevat 59 genummerde hoofdstukken, cursieve fragmenten en enkele hoofdstukken die zijn voorzien van een tekentje; deze laatste zijn de hoofdstukken waarin Harvey als verteller optreedt.

In het allereerste hoofdstuk (p. 9-20) schetst Harvey iets over zijn achtergrond, de andere personages Amy en Jacob en wijst hij vooruit naar de dramatische gebeurtenissen die komen gaan: de nacht waarin Harvey wraak neemt op Nesim en Jacob de schuld op zich neemt door te doen alsof híj Nesim heeft gedood.
Aan het einde van het hoofdstuk besluit Harvey gehoor te geven aan Jacobs verzoek om te vertellen wat er is gebeurd: ‘Dit zou mijn getuigenis worden. Mijn bekentenis. Ik zou vertellen over mama en haar strijd, en over mijn vader, en over Angelo, en ik zou vooral de oude man zijn verhaal laten vertellen in zijn woorden, want dat had ik opgepikt uit de boeken van Angelo. Ik zou het vertellen op zijn manier, in de eerste persoon. Ik zou Amy aan het woord laten. Ik zou haar een stem geven, zoals die klonk in haar schrift’ (p. 20).

Hieruit valt af te leiden dat alles wat volgt, feitelijk uit de mond van Harvey komt. In de hoofdstukken over Jacob, verteld in de eerste persoon, kijken we weliswaar door Jacobs ogen, maar eigenlijk is het dus Harvey die in het hoofd van Jacob kruipt. En voor Amy’s perspectief, eveneens een ik-verteller, citeert hij dus (grotendeels) uit haar dagboek. Ook voert hij zichzelf zo heel nu en dan op, in korte cursieve fragmenten.

Zo worden hoofdstukken over Jacobs bezoeken aan Claire in de hospice afgewisseld met fragmenten over zijn omzwervingen en die van Amy in de polder, over Amy’s leven voor en na de verkrachting, dagboekstukken, en bijvoorbeeld een passage over het sterven van Muis. Deze verhaallijnen op zichzelf worden bovendien niet-chronologisch verteld, met veel tijdssprongen, flashbacks en flashforwards. Het boek eindigt weer met een aantal hoofdstukken met Harvey als verteller – Amy en Jacob zijn dan inmiddels dood – waarin hij vertelt hoe het is afgelopen met de familie van Amy, met zijn moeder en Angelo, met andere personages. En tot slot schrijft hij na zeven jaar het boek over deze geschiedenis, dat hij op de laatste pagina klaar heeft. Dat is dus eigenlijk min of meer het boek dat de lezer dan net uit heeft.

Door deze complexe opbouw krijgt de lezer steeds maar kleine brokjes informatie, waardoor het pas tegen het einde duidelijk wordt wat er precies met Amy is gebeurd, hoe de verschillende delen in elkaar passen en hoe de gebeurtenissen aflopen. 

Top

Interpretatie : Personages

Er komen veel personages in het boek voor, maar het verhaal draait om drie personen: Amy, Jacob Mantel en Harvey.

Jacob Mantel is een man die grote trauma’s met zich meedraagt vanuit zijn jeugd, omdat zijn vader ervandoor is gegaan en omdat zijn kleine broertje Johannes door zijn moeders nalatigheid is overleden, waarna ze Jacob zo snel mogelijk naar zee heeft gestuurd. Nadat Jacob vijf jaar op zee is geweest, wordt Claire zijn anker. Ze kunnen geen kinderen krijgen, maar hebben een goed leven samen. Als de roman begint, is Claire nog niet zo lang overleden; omdat de dokter hulp weigerde, heeft Jacob de terminale Claire uit haar lijden verlost. Op zijn hond Muis na heeft Jacob geen vrienden en hij is erg eenzaam. Toch ontwikkelt zich een soort van vriendschap tussen hem en de eveneens dolende Amy. Beiden zijn diep verwond en teleurgesteld in het leven. Ze beseffen dat gezien en gewaardeerd worden om wie je werkelijk bent, een zeldzaam goed is.

Amy van den Bergh is een Joods meisje, wier vader overleden is toen zij nog klein was. Met haar stiefvader botert het niet; hij zegt onaardige dingen tegen haar, gaat niet leuk met haar moeder om en trekt zijn zoon voor. Ze is een gevoelig meisje, wil kunstenares worden, maar dat wordt door niemand begrepen, behalve door haar docente. Amy wordt door een stel jongens, onder wie Nesim, de broer van haar vriendin Özlem, aangevallen en verkracht. Hierdoor raakt ze in een diepe depressie. Amy kan er niet over praten en herinnert zich aanvankelijk ook niet alles. Wanneer dat wel gebeurt en haar vader denkt dat Jacob aan haar heeft gezeten en hem laat molesteren, pleegt ze zelfmoord.

Harvey is de Surinaamse bovenbuurjongen van Amy, een grote donkere jongen die door de buitenwacht voor achterlijk wordt gehouden, maar in feite heel intelligent is. Zijn moeder, mevrouw Purperhart, noemt hem een genie. Harvey is gevoelig en sociaal onhandig – hij heeft misschien een vorm van autisme – en wordt veel gepest en buitengesloten. Amy is zijn enige echte vriend, omdat zij hem accepteert zoals hij is. Als hij hoort wat haar is overkomen, wordt hij zo kwaad dat hij Nesim doodt.

Jacob en Harvey hebben met elkaar gemeen dat ze in principe goede personen zijn, die zowel bereid zijn zich voor iemand op te offeren als in staat zijn een ander mens te doden. Dat geeft hun karakters gelaagdheid.

De andere personages krijgen wel reliëf, maar vooral in relatie tot de hoofdpersonen. Zo zijn Harveys moeder en Angelo mensen die staan voor onvoorwaardelijke acceptatie, geloof en vertrouwen. En Amy’s stiefvader is een onvriendelijke, tactloze man, maar blijkt wel degelijk om haar te geven op zijn eigen beperkte manier. 

Top

Interpretatie : Taal en Stijl

Hoewel Alex Boogers in zijn roman veelvuldig verwijst naar muziek, literatuur en beeldende kunst, en dus een zekere culturele ontwikkeling bij de lezer veronderstelt, is zijn taalgebruik niet ingewikkeld. De verschillende personages hebben hun eigen taalgebruik en manier van spreken. De zinnen van Jacob, een oude einzelgänger, zijn afgemeten en kort, terwijl de taal van Amy duidelijk veel jonger aandoet en haar stiefvader heel bruut is. Dat geeft de personages echt een eigen stem en karakter, en maakt ze geloofwaardig.
Het boek bevat veel dialogen, die uit korte quotes bestaan. Dat geeft het verhaal vaart. De passages waarin Amy verhandelingen geeft over haar school en allerlei maatschappelijke discussies en vraagstukken die daar worden behandeld, zijn wat langdradig.
Hoewel er mooie zinnen en beelden in het boek voorkomen, is het Boogers duidelijk niet om mooischrijverij te doen: zijn stijl is direct, zonder opsmuk. 

Top

Interpretatie : Situering binnen het werk

Onder een hemel van sproeten is de achtste roman van Alex Boogers en past naadloos in zijn oeuvre. Zijn personages zijn vrijwel altijd (jonge) mensen uit een ‘slecht’, namelijk arm, ongeletterd en gewelddadig milieu en een gebroken gezin. Ze zijn buitenbeentjes vanwege hun huidskleur, achtergrond of interesses; beschadigde mensen die elke dag moeten knokken voor hun bestaan en hun toekomst. Vechtsport, kunst of literatuur biedt troost, vormt een houvast en zelfs een uitweg. De personages en setting die Boogers ten tonele brengt, hebben grote raakvlakken met zijn eigen leven: de schrijver zelf groeide op in een ongeletterd, gewelddadig arbeidersmilieu in een achterstandswijk en knokte zich letterlijk en figuurlijk omhoog.

Top

Reacties

Onder een hemel van sproeten is wisselend ontvangen in de pers.
Het minst enthousiast is Sebastiaan Kort ( NRC Handelsblad , 10 november 2017), die het boek twee van de vijf ballen geeft. ‘Boogers verbreedt met zijn boeken het stemmenpalet’, schrijft Kort, maar: ‘Problematischer is de verwerking van die stemmen. Zijn personages maken weinig aanstalten om hun situatie te veranderen. Ze verblijven nogal doel- en willoos in de roman, waardoor het element van de handeling, het streven, niet aanwezig is.’ Om daaraan toe te voegen: ‘Het is niet zozeer dat je Boogers’ romanwereld niet onder ogen wil komen, de klacht heeft betrekking op de compositie, die eentonig en stilistisch saai is.’

Christiaan Weijts ( De Groene Amsterdammer , 9 november 2017) is positiever over de literaire kwaliteit: ‘Boogers is iemand van ritmische, quasi-improviserende zinnen, zoals de jazzmuziek die in dit boek een belangrijke rol speelt. (…) Zo wisselen de drie verhaalstemmen elkaar improviserend af. Hier en daar zijn er vette emoties, of is er grof geweld, en dan volgt er weer een kalmte die nooit helemaal pijnloos is. Boogers weet zijn lezers voortdurend te raken.’ Maar ook hij kraakt een kritische noot over de moraal van het verhaal: ‘De feel good van het verhaal is dat het de lezer bevestigt in zijn morele wereldbeeld. (…) De rollen zijn overzichtelijk verdeeld tussen goedhartige strevers tegenover harteloze obstakels. (…) Ondanks al het geweld schuurt het dus niet op het niveau waarop je wilt dat literatuur schuurt.’
Bo van Houwelingen ( de Volkskrant , 18 november 2017) vindt eveneens, maar op een iets andere manier, dat de boodschap er te dik bovenop ligt. ‘De uit eenzaamheid geboren vriendschap die het verschil in leeftijd overstijgt is een mooi thema dat in gevoelige scènes wordt uitgewerkt. Het komt echter in de verdrukking door Boogers’ ambitie er méér van te maken (…). Maar bovenal moet het een kritische beschouwing zijn van zo’n beetje alle ellende in de wereld (…).’ Dat degradeert Boogers’ personages tot spreekbuizen voor zijn eigen stokpaardjes, aldus Van Houwelingen.

Andere recensenten lieten zich meer verleiden door het boek. Zoals Cees van der Pol ( Hebban , 2 november 2017), die Onder een hemel van sproeten juist een ijzersterke roman vindt: ‘Qua structuur, inhoud maar ook vooral qua stijl schotelt Alex Boogers je een beklemmend verhaal voor, waarin duidelijk wordt hoe belangrijk het milieu kan zijn voor je ontwikkeling als mens.’
Marloes Otten ( Tzum , 2 november 2017) vindt het ‘op vele fronten een zeer geslaagde roman’. ‘De harde werkelijkheid van Onder een hemel van sproeten is dat racisme en eenzaamheid onoverwinnelijk lijken. Dat is het confronterende van dit boek.’

Top

Context / Achtergronden

Het boek speelt zich af in 2009, net nadat in Amerika de eerste zwarte president (Barack Obama) is verkozen. De wereldwijde hoop dat dit racisme en ongelijkheid zal verkleinen en verbroedering zal bevorderen, contrasteert met het feit dat in het dagelijks leven van de hoofdpersonen discriminatie en buitensluiting aan de orde van de dag zijn.

In het boek spelen de kunstenaars Jean-Michel Basquiat en Frida Kahlo een rol als voorbeelden voor Amy van kunstenaars die zich aan een moeilijke achtergrond hebben weten te ontworstelen en hun droom om kunstenaar te worden hebben waargemaakt. Verder wordt er veel verwezen naar jazz (oorspronkelijk begonnen als een muziekstroming van veelal zwarte muzikanten) en naar literatuur, zoals het werk van Harriet Beecher Stowe, schrijfster van onder meer De hut van oom Tom, het eerste boek met een zwarte hoofdpersoon. Ze was een voorvechtster van de afschaffing van de slavernij. 

Top

Voor wie meer wil weten

Recensies:

- Brinck, Lucia van den. ‘ Onder een hemel van sproeten – Alex Boogers’.
Op: Readalicious , 25 oktober 2017.

- Gier, Vivian de. ‘Knokken voor je bestaan’.
In: AD Magazine, 18 november 2017.

- Houwelingen, Bo van. ‘Volle roman over twee eenzame zielen die elkaar vinden in de polder’.
In: de Volkskrant, 18 november 2017.
Op: volkskrant.nl , 18november 2017.

- Kort, Sebastiaan. ‘Doelloos aan je pech blijven plakken’.
In: NRC Handelsblad, 10 november 2017.
Op: nrc.nl , 10november 2017.

- Otten, Marloes. ‘Stoeptegels op een straat’.
Op: Tzum.info , 2 november 2017,

- Pol, Cees van der. ‘IJzersterke nieuwe roman van Alex Boogers’.
Op: Hebban.nl , 2 november 2017.

- Weijts, Christiaan. ‘Mannen van weinig woorden’.
In: De Groene Amsterdammer, 9 november 2017.
Op: groene.nl , 8 november 2017.

Interviews:

- Gier, Vivian de. ‘Alles in mijn leven bleek een leugen’.
In: Psychologie Magazine, 1 november 2017.
Op: psychologiemagazine.nl .

- Velzen, Joost van. ‘Het zwaard en de pen in evenwicht’.
In: Trouw, 25 oktober 2017.
Op: trouw.nl , 25 oktiober 2017.

- Westeneng, Arie. ‘Alle ellende stopt bij mij’.
In: AD/Rotterdams Dagblad, 9 november 2017.

Top

Vragen en discussietips

1. De roman begint met een hoofdstuk over Harvey en springt vervolgens over naar ik-verteller Jacob. Lezen we hier Jacobs verhaal of dat van Harvey of van Amy? Waar leid je dat uit af?

2. Wat voor persoon is Amy? Hoe zou je haar typeren?

3. De kunstenaarsaspiraties van Amy worden door haar therapeut en familie niet serieus genomen en afgedaan als puberonzin. Hoe kijk je daar tegenaan?

4. Hoe zou je de relatie tussen Jacob en Claire omschrijven? En tussen Jacob en Amy?

5. Hoe las je de dagboekscènes waarin Amy beschrijft hoe het er in de klas aan toegaat? Wat vond je van die passages?

6. Welke rol en functie heeft Harvey in het verhaal?

7. Wat voor man is Arie, de stiefvader van Amy? Is hij zo naar als Amy hem beschrijft? Waarom wel/niet?

8. Wat is de aanleiding die ervoor zorgt dat alle gebeurtenissen in een stroomversnelling komen? Kun je uitleggen wat er precies gebeurt?

9. Hoe heb je de passage ervaren waarin beschreven wordt wat Amy is overkomen?

10. Christiaan Weijts ( De Groene Amsterdammer , 9 november 2017) vindt dat de lezer in zijn morele gelijk bevestigd wordt. Ben je het met zijn kritiek eens? Waarom wel/niet?

11. Recensent Bo van Houwelingen ( de Volkskrant , 18 november 2017) vindt dat Alex Boogers een ‘ingewikkelde kunstgreep’ doet als het gaat om de structuur. Wat vond je zelf van de opbouw en structuur van het boek? Ben je het eens met die kritiek?

12. Welke passage in de roman raakte je het meest? En wat is mening over het boek als geheel?

Top