Terug

Winters tuin

Winters tuin

Index

  1. Samenvatting
  2. Interpretatie: Thematiek
  3. Interpretatie: Titel en Motto
  4. Interpretatie: Structuur en Techniek
  5. Interpretatie: Personages
  6. Interpretatie: Taal en Stijl
  7. Interpretatie: Situering binnen het werk
  8. Reacties
  9. Voor wie meer wil weten
  10. Vragen en discussietips

Samenvatting

Voor deze bespreking is gebruikgemaakt van: Valerie Fritsch, Winters tuin. Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam / Antwerpen, 2017. Vertaald uit het Duits door Kris Lauwerys & Isabelle Schoepen. Oorspronkelijke uitgave: Winters Garten, 2015.

Anton groeit op bij zijn familie in een heel groot huis, gelegen in een idyllische, reusachtige tuin. Met zijn broer Leander speelt Anton buiten, maar hij gaat ook graag alleen op onderzoek uit. Jaren later, als hij 42 is, leeft hij als een kluizenaar bovenin een flatgebouw in een stad. Als het bericht komt dat de wereld zal vergaan, gaat hij de straat op. Daar ontmoet hij Frederike, met wie hij een relatie krijgt. Ook komt hij Leander tegen, die met zijn vrouw Marta een pasgeboren baby heeft. Met zijn vieren trekken ze naar de tuin, om daar het einde der tijden af te wachten.

Anton groeit op bij zijn familie in een heel groot huis, gelegen in een idyllische, reusachtige tuin. Hierin wonen bij elkaar zo'n dertig mensen. Ze zorgen samen voor de akkers, de kruidentuin en boomgaard, maar werken ook in de stad aan zee, die op een uur rijden bij hen vandaan ligt.

Anton en zijn broer Leander spelen in de tuin, ontdekken de geheimen van plant en dier en beleven een vrije en zorgeloze kindertijd. Anton is gefascineerd door leven en dood, verzamelt slangenvellen en schedels van wilde dieren en kijkt graag gefascineerd naar de zes voorraadpotten op het bovenste schap van de voorraadkamer. Hierin bewaart zijn grootmoeder al haar onvoldragen foetussen in formaline.

Antons vader, die vioolbouwer is, leert hem alles wat je moet weten over het bos en het hout daarin. Verder is de man vooral veel afwezig. Ook hun moeder bemoeit zich niet veel met haar kinderen. Anton en Leander worden grotendeels opgevoed door hun grootouders, twee wijze oude mensen die met veel geduld alle kennis die ze bezitten aan hun kleinzonen overdragen. Als Anton ouder is, denkt hij vaak met weemoed terug aan die tijd als aan een verloren paradijs.

Jaren later woont de inmiddels 42-jarige Anton op de bovenste verdieping van een flatgebouw in een afgelegen stad aan zee. Hij is vogelkweker geworden en houdt zijn vogels op het terras dat de flat aan alle kanten omgeeft. Anton is een echte kluizenaar en heeft nauwelijks sociaal contact. Wel kijkt hij graag met zijn verrekijker in de levens van andere mensen in de omringende flatgebouwen.

Dit doet hij ook nadat hij te weten is gekomen dat de wereld binnenkort zal vergaan. Wat er precies gebeurd is, en wie of wat dit veroorzaakt heeft, blijft onduidelijk, maar zeker is dat het einde der tijden nabij is. Turend door zijn verrekijker ziet Anton de chaos die er zowel in de huizen als op straat ontstaat. Mensen beginnen warrige dromen te dromen waarin de wereld verdwijnt of uiteenvalt. Slaap wordt vermoeiend in plaats van verkwikkend. Maar Anton droomt van vroeger, van de tuin en van zijn grootouders. Terwijl het leven van de andere mensen ten onder gaat, blijven de dagen van Anton hetzelfde. Buiten plegen mensen zelfmoord, bidden ze voor hun zielenheil, plunderen ze winkels of blijven ze juist apathisch in bed liggen. Ook zijn er veel vrouwen die zwanger worden, alsof ze de dood willen tarten met hun buik vol leven.

Terwijl de chaos groter wordt en ziekenhuizen de deuren sluiten omdat het personeel verdwenen is, zijn er nog enkele kraamklinieken die op vrijwilligers draaien. Hier werkt Frederike, een doortastende vrouw die de barende vrouwen bijstaat. Als Anton weken na de onheilstijding eindelijk de flat uitgaat, ziet hij verval en ontreddering. In de haven liggen talloze lichamen van mensen die gezamenlijk zelfmoord hebben gepleegd. Anton kan het niet laten ze aan te raken, gefascineerd door de dood als hij nog altijd is.

Dan loopt er een vrouw op hem af, die gaat rennen als ze ziet dat hij nog leeft. Het blijkt Frederike te zijn, maar hier komt Anton pas later achter. Ze gaat namelijk zonder iets te zeggen met hem mee naar huis, waar ze seks hebben en eten, maar dagenlang geen woord tegen elkaar zeggen. Af en toe verdwijnt ze naar de kliniek om uren later weer op te duiken.

Anton is voor het eerst in zijn leven hopeloos verliefd. Hij wil niets liever dan dicht bij Frederike zijn. Van eenzame kluizenaar verwordt hij tot een man die hunkerend wacht op de terugkeer van zijn geliefde. Omdat de wereld toch binnenkort zal vergaan, hoeven ze geen angst te hebben dat hun liefde over zal gaan. Daar is immers geen tijd meer voor. Ze beleven hun relatie met een allesoverheersende gulzigheid.

Frederike begeleidt de hoogzwangere Marta, die haar man tijdens de chaos in de stad uit het oog is verloren. Net voor de bevalling arriveert haar man in de kliniek en ziet, samen met Frederike, zijn dochter geboren worden. Frederike ziet hoe het stel meteen een ouderpaar wordt, vervuld van hun kind. Zij zou zelf ook wel een kind willen, maar hier is geen tijd meer voor.

Na een tijdje neemt Frederike Anton mee naar de kliniek, waar hij de taak van lijkverbrander op zich neemt. Tussendoor zwerft hij door de gangen van het ziekenhuis, waar hij opeens zijn broer Leander treft, die hij al jaren niet meer gezien had. Leander blijkt de jonge vader te zijn, de man van Marta.

De twee stellen besluiten de stad uit te trekken en lopen naar de tuin van hun jeugd. Het huis is vervallen, de tuin verwaarloosd. Maar de plek biedt bescherming en onderdak, weg van de mensen en de chaos. Anton praat met zijn broer over vroeger en vergelijkt de herinneringen die ze aan hun (groot)ouders en de tuin hebben. De vrouwen zorgen voor het kind. Gevieren plukken ze het fruit van de bomen, en paddenstoelen in het bos. Ook is er nog een rijke oogst aan groenten.

De dagen verstrijken zonder dat er al te veel gebeurt. En dan gaan Leander en Marta wandelen, laten het kind achter bij Anton en Frederike en komen niet terug. Weken later vragen Anton en Frederike zich af of ze zijn weggelopen omdat ze niet wilden zien dat hun kind sterft als het einde aanbreekt, of dat er iets anders is gebeurd. Anton zoekt nog lang naar hen, zonder resultaat. Ze moeten zich erbij neerleggen dat ze nooit zullen weten wat er gebeurd is.

De winter breekt aan, en op een bepaald moment is de ondergang daar. In de verte, waar de stad ligt, woedt een hemelhoge brand. Anton kijkt door zijn verrekijker gefascineerd toe hoe mens en dier vergaan. Nadat de wereld is ondergegaan wordt het stil en donker. Totdat er uit het bos iemand verschijnt, en twee anderen aan de horizon opduiken. Allen komen naar de tuin. 

Top

Interpretatie : Thematiek

In Winters tuin draait het om het einde van de wereld, dat nabij is. In het eerste hoofdstuk is hiervan nog geen sprake: er is een idyllische tuin vol gelukkige momenten, een zorgeloze jeugd en veel bloei. De tuin kan gezien worden als symbool voor geluk en zorgeloosheid. Maar ook hier zijn de eerste tekenen van de aftakeling al te zien. De tuin brengt niet voldoende op om iedereen te voeden, dus moeten de volwassenen banen aannemen in de verguisde stad. Ook staan er in het berghok potten met foetussen op formaline, als een memento mori. Alleen zijn deze zelfs nooit geboren. Als de roman vordert, blijken er meer baby's niet geboren te worden, omdat het naderende einde ze deze kans ontneemt.

De vraag die naar voren komt is: wat zou je doen als de apocalyps komt? Houd je op met leven of leef je juist ten volle de tijd die je nog rest? In Winters tuin proberen mensen op verschillende manieren het einde der tijden te ontlopen. Ze plegen zelfmoord, zodat ze niet hoeven te wachten op het gezamenlijke einde, of ze kiezen er juist voor om nog nieuw leven te creëren, door zwanger te worden. En Anton word in deze laatste dagen nog verliefd en beleeft het leven als nooit tevoren.

Top

Interpretatie : Titel en Motto's

Winters tuin is de letterlijke vertaling van de Duitse titel Winters Garten. Het verwijst naar de gelijkluidende achternaam van Anton (Winter), en is dus de tuin van Anton Winter, maar staat ook symbool voor de Apocalyps. Na de idyllische jeugd, waarin de tuin een soort lusthof was, een paradijs voor de jeugd waar ook volwassenen hun vrijheid vierden, is hij nu vergaan tot een koud en onherbergzaam oord, waarin men wacht op het einde. Het leven is bijna van de aarde verdwenen, de mensheid bijna vergaan.

Er zijn twee motto's:

Als ik mij nu mijn vroege jeugd herinner,
dan zou ik de jongen (op een gering
aantal punten na) voor een ander moeten
aanzien, als daar niet de keten van
herinneringen was.

Ernst Mach (1838-1916) was een Oostenrijkse natuurkundige en filosoof.

Dit motto gaat over degene die je was, wordt en bent. Je blijft hetzelfde lichaam houden, maar dat verandert, en je hebt je herinneringen, die zich aanrijgen tot een verhaal.

Every night and every morn
Some to misery are born;
Every morn and every night
Some are born to sweet delight;
Some are born to sweet delight;
Some are born to endless night;

William Blake (1757-1827) was een Engels schrijver, dichter en schilder.

Dit motto gaat over de mens en zijn lotsbestemming. De een is gedoemd tot een leven vol ellende, de ander tot een leven vol zoet genot. Het motto eindigt met de zin dat sommigen zijn veroordeeld tot de eindeloze nacht. In Winters tuin zijn dit de mensen die nog leven als de Apocalyps aanvangt: zij zullen gezamenlijk de 'zwarte nacht' meemaken waarin het leven op aarde verdwijnt.

Top

Interpretatie : Structuur en Techniek

In acht getitelde hoofdstukken leidt de auteur de lezer van een paradijselijke tuin naar een wereld die haar ondergang tegemoet gaat. In een niet nader genoemde stad aan zee woont Anton als hij ouder is. Hij groeide op in een plaats niet ver daarvandaan, in een tuin vol overvloed en een groep mensen die er als een commune samenleven. Het niet nader noemen van plaats geeft het verhaal een universeel karakter: als het einde van de wereld aanbreekt, zal dat voor elke plek in elk land gelden en maakt het niet uit waar deze gelegen zijn.

De vertelling start met een uitgebreide samenvatting van Antons jeugd en maakt een hoofdstuk daarna een sprong naar 42 jaar later. Er zijn enkele tijdsaanduidingen, zoals 'herfst' of 'winter', maar een precieze datum ontbreekt. Ook dit maakt het verhaal universeel: het kan zich op elk moment afspelen. Het verhaal kent een chronologische volgorde.

Het eerste hoofdstuk en de drie laatste hoofdstukken spelen zich af in de tuin; die is van idyllisch oord vergaan tot een armoedige, onherbergzame en koude plaats. De vier hoofdstukken daartussenin spelen zich af in de stad, vooral boven in de flat van Anton en de kraamkliniek.

Er is een alwetende verteller die op vrij ouderwetse en afstandelijke wijze het verhaal vertelt. Dit geeft het verhaal een bijna sprookjesachtig karakter.

Top

Interpretatie : Personages

Anton Winter is een aparte jongen die een vrije opvoeding geniet, maar weinig echt contact maakt. Hij is gefascineerd door planten, vogels en de op sterk water gezette foetussen. Als hij 42 is, is hij een zonderling die op de bovenste verdieping van een flat woont en vogels kweekt. Hij heeft geen contact met andere mensen. Pas als de wereld dreigt te vergaan, gaat hij de straat op en zoekt troost bij een vrouw.

Frederike is Antons geliefde. Ze werkt vrijwillig in de kraamkliniek en gaat na hun eerste ontmoeting meteen met Anton mee naar huis, waar ze dagenlang niets zeggen. Frederike is doortastend, zorgzaam en oplossingsgericht. Ze vult Anton goed aan.

Marta is de vrouw die bevalt in de kliniek waar Frederike werkt. Het kind schept een innige band tussen de twee vrouwen, die zich van meet af aan opwerpen als moeders. Marta's man Leander blijkt Antons broer te zijn. Hij is feller dan Anton en woont ook in de stad. Ze hebben elkaar jaren niet gezien. Hij en Marta verdwijnen en laten hun baby bij Anton en Frederike achter als de laatste dag bijna is aangebroken.

Antons ouders bemoeien zich nauwelijks met hun kinderen en komen ook in het boek niet echt aan bod. Hun grootouders zijn de eigenlijke opvoeders van de jongens. Hun grootvader houdt van de kleine dingen in het leven en de natuur. De grootmoeder zorgde voor alle praktische, dagelijkse zaken.

Top

Interpretatie : Taal en Stijl

Valerie Fritsch' roman bevat beeldrijke taal, die vrij ouderwets, somber en soms pathetisch is. Dit past uitstekend bij het thema van de roman, het naderende einde van de wereld. Ook het idyllische begin, met de beschrijving van de tuin, is al doordrongen van naderend verval en vergankelijkheid. Ze schrijft bijvoorbeeld: 'De wangen van de vrouwen waren zacht als broodkruim en als ze lachten groeiden er kleine meertjes in' (p. 13). Maar ook: 'De donderslagen rolden hees over de akkers, als waren het grote zwarte wielen' (p. 27).

Fritsch weet een beklemmende, bijna sprookjesachtige en nostalgische sfeer op te roepen. Er is nauwelijks dialoog; het eerste gesprek blijkt een droom te zijn. Pas als de vier personages in de tuin zijn aangekomen, zijn er (korte), sombere gesprekken. Zo zegt Frederike: 'Niemand komt terug in tijden als deze' (p. 148). De verbondenheid tussen Anton en Frederike toont Fritsch in deze zin: 'Al een hele tijd geleden was er een perpetuum mobile op gang gebracht van twee mensen, die genoeg hadden aan elkaar en zichzelf vergaten; onmogelijk uit te maken waar de ene begon en waar de andere' (p. 153). 

Top

Interpretatie : Situering binnen het werk

Valerie Fritsch (Graz, 1989) heeft een fotografieopleiding gevolgd en werkt sindsdien als fotograaf, schrijver en dichter. In 2011 debuteert ze met Die Verkörperungen, waarin een prostituee arts wordt en gaat werken op een palliatieve afdeling. Een jaar later komt Die Welt ist meine Innerei uit, waarin ze reisverhalen uit vele landen, waaronder Peru, Bangladesh en Madagaskar, combineert met haar fotografie. De dichtbundel Kinder der unschärferelation verscheen in 2015.

Ze won voor haar werk diverse prijzen, zoals het Staatsstipendium für Literatur 2013/2014. Met Winters Garten (2015) stond ze op de longlist van de Deutscher Buchpreis 2015.

Valerie Fritsch woont en werkt in Graz, maar reist de helft van het jaar de wereld rond. 

Top

Reacties

Esther van der Meer ( Dagblad van het Noorden, 31 maart 2017) typeert Winters tuin als een 'kleine, wonderlijke roman', waarin 'apocalyptische chaos met wellust' wordt beschreven. En 'ondanks die zware thematiek' behoudt de roman 'zijn lichtheid dankzij Fritschs onderkoelde toon'. Complimenten geeft ze aan de vertalers die 'haar beeldende, wat ouderwets mooie Duits, goed (weten) te vangen'.

Volgens Karen Billiet ( De Standaard, 24 maart 2017) schrijft Valerie Fritsch 'in een beeldrijke taal'. Ze concludeert: 'de apocalyptische beelden van aangespoelde lijken en tijdelijke tentenkampen leunen aan bij de wereld van vandaag'.

Roderik Six ( Knack, 22 februari 2017) roemt de 'wonderbaarlijk mooie stijl'. Hij vindt het 'vilein (...) hoe Fritsch je verleidt met haar woorden'.

Haaks op de mening van deze drie recensenten, staat die van Guus Bauer (http://www.tzum.info/2017/02/recensie-valerie-fritsch-winters-tuin/). Hij geeft eerst enkele reacties uit de Duitse kranten weer: ' Winters tuin is een duister symfonie die even wreed als beeldschoon is, ronkt de Frankfurter Allgemeine Zeitung (...). Verbazingwekkend genoeg zijn er meer kwaliteitskranten enthousiast (...). Der Standard kwalificeert de taal van Fritsch zelfs als volgt: "... van een bedwelmende schoonheid (...) die al geruime tijd niet meer in de Duitse literatuur te vinden was". Quatsch.' Bauer vindt dat Fritsch te veel bezig is geweest 'met taalknutselen'. 'Haar beelden volgen elkaar veel te snel op, het boek wemelt van de metaforen, de zinnen zijn gezwollen'. Bauer hekelt de 'ouwelijke toon', die 'nergens ook maar een tikkeltje laconiek' is. Hij vindt de tekst 'onecht, plat en vrijwel nietszeggend'. Het verhaal is 'doodgeschreven'. De roman is volgens hem 'geen aanrader'.

Top

Voor wie meer wil weten

Recensies:

- Bauer, Guus. 'Valerie Fritsch –  Winters tuin'.
Op:  tzum.info, 18 februari 2017. 

- Billiet, Karen. 'Sprookje over het einde van de wereld'.
In:  De Standaard, 24 maart 2017.

- Meer, Esther van der. 'Terugkeer naar het Paradijs'.
In:  Dagblad van het Noorden, 31 maart 2017.

- Six, Roderik. 'Paradise lost'.
In:  Knack, 22 februari 2017.

Internet:

- De  website van Valerie Fritsch.

- Duitstalig artikel op  cms.falter.at over Fritsch en  Winters tuin.

Top

Vragen en discussietips

1. De roman is een dystopie waarin een samenleving wordt geschetst waarin het slecht afloopt met de mensheid. In hoeverre past zo'n vertelling bij het huidige wereldbeeld, waarin terrorisme en klimaatverandering grote thema's zijn?

2. Antons grootvader zingt: 'Das Glück ist ein Vogerl - wann fliegt es zu mir' (p. 38). Het geluk is een vogel, wanneer vliegt het naar mij. Hoe denk jij over geluk?

3. De mensen in Winters tuin zijn zich ervan bewust dat ze spoedig zullen sterven. Er wordt daarom massaal zelfmoord gepleegd, en er zijn juist mensen die op de valreep nog een kind willen. Wat vind jij van deze twee opties? Hoe zou jij in die situatie je laatste maanden invullen?

4. Guus Bauer ( tzum.info ) is, in tegenstelling tot de overige recensenten, niet te spreken over deze roman. Hij schrijft: 'Haar beelden volgen elkaar veel te snel op, het boek wemelt van de metaforen, de zinnen zijn gezwollen'. Ook hekelt hij de 'ouwelijke toon', die 'nergens ook maar een tikkeltje laconiek' is. Wat vind je van deze reactie? In hoeverre past de stijl volgens jou bij het thema van de wereld die ten onder gaat?

5. In een artikel op de website https://cms.falter.at/falter/rezensionen/buecher/?issue_id=579&item_id=9783701177370 vertelt Valerie Fritsch dat op haar visitekaartje staat: 'Schrifstellerin. Liebhaberin des Doppelpunkts. Photokünstlerin' (Schrijfster. Liefhebster van dubbele punten. Foto-kunstenaar). Welke drie dingen zouden er op jouw visitekaartje staan en waarom?

6. Als Anton en Frederike elkaar ontmoeten, zeggen ze niets, stellen ze zich niet voor en spreken dagenlang niet met elkaar. Waarom gebeurt dit? Hoe vind je dit?

7. Anton sluit zich al jaren af van de wereld. Waarom doet hij dat? In hoeverre past dit eigenlijk bij zijn beroep van vogelkweker?

8. Anton en Frederike peuteren bij elkaar slaapkorstjes uit hun ogen. Wat wil dit beeld volgens jou zeggen? Hoe vind je hun relatie?

9. Naar welke plek zou jij gaan als het einde van de wereld zou aanbreken, en waarom?

10. Aan het eind vergaat de wereld, maar Anton en Frederike worden de dag later weer wakker. Ze zien schimmen het bos uitkomen en aan de horizon. Wie zouden dit zijn? Hebben ze volgens jou de apocalyps overleefd of niet?

Top