Terug

Zie de dromers

Zie de dromers

Index

 1. Samenvatting
 2. Interpretatie: Thematiek
 3. Interpretatie: Titel en Motto
 4. Interpretatie: Structuur en Techniek
 5. Interpretatie: Personages
 6. Interpretatie: Taal en Stijl
 7. Interpretatie: Situering binnen het werk
 8. Reacties
 9. Context
 10. Voor wie meer wil weten
 11. Vragen en discussietips

Samenvatting

Voor deze bespreking is gebruikgemaakt van: Imbolo Mbue, Zie de dromers. Uitgeverij Hollands Diep, Amsterdam, 2016. Vertaald uit het Engels door Anne Jongeling. Oorspronkelijke uitgave: Behold the dreamers, 2016.

Jende en Neni uit Kameroen proberen het te maken in New York. Jende gaat werken als chauffeur bij bankmanager Clark Edward, terwijl Neni studeert en tussendoor als huishoudster werkt bij diens vrouw Cindy. De kredietcrisis in 2008 gooit roet in het eten. Jende wordt ontslagen, zijn asielaanvraag wordt afgewezen en hij vindt alleen maar slecht betaald werk. Tegen de zin van Neni in besluit Jende dat ze terug zullen keren naar Kameroen. Ze zijn financieel rijker, maar enkele illusies armer.

Jende Jonga is drie jaar in New York, als hij gaat solliciteren als chauffeur bij Clark Edwards, topman bij Lehman Brothers. Jende komt uit Kameroen en heeft na anderhalf jaar sparen zijn vrouw Neni en hun zoontje Liomi kunnen laten overkomen. Omdat Jende op een toeristenvisum het land is binnengekomen, zit hij nu in een asielprocedure, waar hij volgens zijn advocaat Bubakar goed uit zal komen. Tot dan heeft hij een voorlopige werkvergunning. Zijn vrouw Neni, die apotheker wil worden, heeft geen werk maar een studentenvisum en volgt colleges aan de universiteit. Zij willen dat hun zoontje Liomi alle kansen van de wereld heeft en denken dat Amerika deze kan bieden.

Jendes neef, advocaat Winston, heeft hem geholpen bij de overtocht en in contact gebracht met Bubakar. Deze advocaat heeft een verhaal over familieproblemen aangevoerd in de asielaanvraag, iets wat later niet zo slim blijkt te zijn geweest.

Het gaat Jende en Neni voor de wind. Ze wonen illegaal in onderhuur in een goedkope woning in Harlem en werken aan hun toekomst. Neni is benieuwd naar het rijke gezin waarvoor Jende werkt. Clark Edwards is getrouwd met Cindy en ze hebben twee zonen: de rechtenstudent Vince, die naar India wil, en de basisschoolleerling Mighty, die de wereld open tegemoetkomt. Jende rijdt de hele familie naar hun werk, school, sport, uitjes.

Al snel heeft hij in de gaten dat Edwards veel te hard werkt en zich zorgen maakt om zijn bedrijf, Cindy het gevoel heeft dat haar man geen belangstelling voor zijn gezin heeft en Mighty soms aandacht mist. Jende heeft een goed contact met Edwards, die hem vriendelijk en respectvol behandelt. Hij krijgt ook een goede band met Edwards secretaresse Leah, die hem vertelt dat het niet zo goed gaat met het bedrijf.

Dan krijgt Jende bericht dat zijn asielaanvraag is afgewezen en de zaak nu bij immigratiezaken ligt. Er wordt een uitzettingsprocedure in gang gezet, maar die kan volgens zijn advocaat nog jaren duren. Bubakar heeft er nog steeds het volste vertrouwen in, maar Jende is er niet zo zeker van.

In de zomer vraagt Cindy of Neni haar huishoudster een maand wil vervangen in hun zomerhuis in de Hamptons. Jende krijgt vrij en gaat in die tijd taxidiensten draaien. Neni is inmiddels vier maanden zwanger dus ze kunnen het geld goed gebruiken. Neni vindt het werk prettig, haar bazin aardig en is dol op Mighty. Ook krijgt ze een goede band met Vince.

Op een dag vindt ze Cindy in bed, met kwijl in haar mondhoeken, halflege potten pillen en een lege fles wijn naast zich. Ze belt Jende en haar vriendin Betsy om raad en maakt dan eerst een foto van Cindy, voor het geval ze sterft en zij bewijs nodig heeft. Als Cindy eenmaal wakker is, belooft Neni hierover niets te vertellen. In ruil daarvoor geeft Cindy haar allerlei kleding en spullen voor zichzelf en haar kind.

Terwijl Neni in het zomerhuis werkt, krijgt ze veel contact met Vince en Mighty. Vince wil stoppen met zijn studie en naar India gaan, om de Waarheid te zoeken. Zijn ouders vinden het vreselijk, hoewel Clark later tegen Jende zegt dat hij zijn zoon bewondert. Die doet tenminste wat hij wil, en niet wat hij behoort te doen. Na de zomer komen Vince en Mighty bij Jende en Neni eten. De jongens vinden het eten lekker en trekken zich niets aan van de armoedige flat.

Jende krijgt de vraag van zijn familie in Kameroen om financieel bij te springen. Hij doet dit, en krijgt hiervoor zelfs geld van Cindy. Maar hij wil deze giften beperken, omdat hij en Neni het geld nodig hebben voor hun advocaat.

Het is inmiddels 2008. De bank waarbij Clark werkt, Lehman Brothers, valt om. Het blijkt het begin te zijn van een wereldwijde crisis. Niet lang daarna vraagt Cindy aan Jende om bij te houden waar hij Clark naartoe rijdt, omdat ze hem verdenkt van vreemdgaan. Jende besluit Clark dit te vertellen, die zegt dat hij gerust alles op kan schrijven, behalve zijn tochtjes naar de prostituee in het Chelsea hotel. Maar als er een prostituee in de krant uit de school klapt en ook Clark als een van de hoerenlopers aanwijst, wordt Cindy woedend. Ze zorgt ervoor dat Clark Jende ontslaat.

Hun dochtertje Timba is geboren, en Jende en Neni maken zich zorgen. Jende probeert weer als taxichauffeur aan de slag te gaan, maar iedereen is op zoek naar werk en dus moet hij uiteindelijk een baantje als afwasser aannemen. Hun huwelijk heeft onder de geldzorgen en spanningen te lijden. Jende raakt zo gefrustreerd, dat hij Neni zelfs slaat.

Neni besluit Cindy op te zoeken en te chanteren met de foto die ze heeft van de keer dat Cindy te veel had geslikt en gedronken. Cindy wordt woedend, maar betaalt Neni 10.000 dollar. Jende vindt het niet goed wat ze gedaan heeft, maar houdt het geld wel. Niet veel later pleegt Cindy zelfmoord. Neni voelt zich schuldig, maar Jende denkt dat het aan Cindy zelf lag.

Jende besluit dat ze teruggaan naar Limbe, Kameroen. Hij denkt dat hij geen toekomst meer heeft in Amerika, helemaal niet nu het economisch zo slecht gaat. Neni is het niet met hem eens, maar zijn wil is wet. De rechter sluit zijn deportatiezaak af als Jende vrijwillig vertrekt. Zo mag hij altijd Amerika blijven bezoeken.

Neni verzint allerlei plannen om in Amerika te blijven, maar legt zich dan bij Jendes besluit neer. Met het geld dat ze gespaard hebben, kunnen ze in Kameroen in weelde leven. Dan belt Vince Neni op met de vraag of ze voor Mighty wil komen zorgen. Neni kan dit niet doen, omdat ze zich schuldig voelt aan Cindy's dood.

Als Jende afscheid neemt van Clark, vertelt die hem dat hij hem zo had kunnen helpen bij zijn asielaanvraag. Hij geeft Jende nog wat geld mee voor in Kameroen en ze gaan als vrienden uit elkaar.

Eind augustus vertrekken ze uit New York. Als ze Limbe binnenrijden, wordt Liomi wakker en antwoordt, als Jende hem vraagt te raden waar ze zijn: 'thuis'.

Top

Interpretatie : Thematiek

In de roman draait het om het overleven in een ander land en hopen op een verblijfsvergunning. Jende en Neni dromen ervan om Amerikaans staatsburger te worden en een goed leven op te bouwen. Ze doen alles om dit te verwezenlijken, maar de tijd zit hen niet mee. Bij het najagen van hun droom moeten ze hard werken en blijven geloven in een goede uitkomst van hun asielaanvraag. Jende heeft ontzag voor zijn advocaat, maar deze heeft het niet slim aangepakt. Als Jende Edwards om hulp had gevraagd, had hij waarschijnlijk wel een kans gehad, omdat deze rijke man weet aan welke touwtjes hij moet trekken.

Het verhaal toont de twee kanten van de Amerikaanse droom. Terwijl Jende en Neni er voor vechten, heeft de familie Edwards hun droom al verwezenlijkt. Maar het geld lijkt hen niet veel gelukkiger te maken. Cindy kampt met allerlei problemen en voelt zich niet gezien door Clark, terwijl Clark hard werkt voor zijn gezin en nauwelijks weet wat hem gelukkig maakt. Hun oudste zoon Vince wil Amerika de rug toekeren en zijn geluk in India zoeken. Hij denkt dat het nastreven van materiële zaken de mens ongelukkig maakt.

New York fungeert als symbool: het is de stad waar iedere immigrant altijd welkom was, en iedereen het kan maken, mits hij bereid is hard te werken. Dat omstandigheden buiten jezelf om een grote invloed hebben, bewijst de kredietcrisis, die een einde maakt aan de dromen van Jende en Neni.

Top

Interpretatie : Titel en Motto's

Zie de dromers is de letterlijke vertaling van de Engelse titel Behold the dreamers. De dromers zijn Jende en Neni die dromen over een beter leven. Neni 'liep te dromen over de dag dat ze Limbe kon verlaten en zich bij hem in Amerika kon voegen'. Jende antwoordt: 'Ik droom ook, bébé (...) dag en nacht droom ik allerlei dromen' (p. 19). Als het hen tegenzit, zeggen ze tegen elkaar 'dat ze de moed niet moesten opgeven en blijven vasthouden aan hun droom om op een goede dag Amerikaans staatsburger te zijn' (p. 231). En als ze Amerika verlaten denkt Neni over haar kinderen na: 'Zo zouden ze nooit opgroeien te midden van mensen die hemelbestormende dromen hadden' (p. 361).

Hun dromen gaan gepaard met wilskracht en werklust, maar dit alles is niet genoeg. Ze krijgen het Amerikaans staatsburgerschap niet en keren terug naar Kameroen.

Motto: 'Straks brengt de heer, uw God, u naar een goed land, een land van beken, bronnen en waterstromen, die ontspringen in de valleien en op de bergen, een land van tarwe en gerst, van wijnstokken, vijgenbomen en granaatappelbomen, een land van olijven en honing, een land waar u niet slechts schamel brood zult eten, maar waar het u aan niets zal ontbreken, een land waar u ijzer vindt in het gesteente en waar u koper delft uit de bergen' (Deuteronomium 8:7-9).

Het land hierboven beschreven is voor Jende en Neni Amerika. Het is het land waar overvloed is, je kunt worden wat je maar wilt en het je aan niets zal ontbreken. In werkelijkheid blijkt Amerika tevens een hard land te zijn met strenge regels en wetten.

Top

Interpretatie : Structuur en Techniek

De roman bestaat uit 62 genummerde hoofdstukken. Het verhaal begint in 2007, als Jende al drie jaar in New York is en eindigt in augustus 2009. Er zijn verschillende tijdsaanduidingen, waarin de maand, het jaar of het seizoen wordt benoemd. De auteur creëert spanning door de lezer een voorsprong te geven qua kennis: in 2008 viel de bank Lehman Brothers. De lezer weet dus dat het verhaal een wending zal nemen, aangezien Clark bij deze bank werkt en Jende afhankelijk is van Clark.

Er zijn af en toe flashbacks naar de tijd dat Jende en Neni elkaar net kenden. Verder wordt het verhaal chronologisch verteld.

New York is de stad waarin het verhaal zich afspeelt, de stad waarin alles mogelijk is. Jende en Neni hopen in New York hun American Dream te laten uitkomen. Als dit mislukt, gaan ze terug naar Limbe, Kameroen. Van Amerika terug naar Afrika is een hele stap. Limbe is een heel andere stad dan New York, maar verwestert ook snel.

Top

Interpretatie : Personages

Jende Jonga is een trotse, hardwerkende man die het wil maken in New York. Hij is trouw aan zijn vrouw Neni, een goede vader voor zijn kinderen Liomi en Timba en loyaal naar zijn werkgever. Hij zorgt voor zijn familie in Kameroen en heeft het volste vertrouwen in een goede afloop van zijn asielaanvraag. Als hij zijn baan verliest komen zijn slechte kanten boven. Hij wordt ongeduldig, dominant en heerszuchtig.

Zijn vrouw Neni is slim, studeert graag en is dol op New York. Ze droomt van een mooi leven en werkt hard. Als het hen tegenzit, wordt ze sluw en gemeen: ze chanteert lachend Cindy. Aan het eind schikt ze zich in Jendes besluit.

Clark Edwards is een rijke, hardwerkende topman-bankmanager. Hij is vriendelijk, beheerst en aardig voor zijn chauffeur Jende. Als het slecht gaat met zijn bedrijf wordt hij ongeduldiger. In zijn zoon Vince herkent Clark zijn dromen van vroeger. Vince wil niet meedoen aan de kapitalistische maatschappij en gaat zijn geluk in India zoeken. Zijn broertje Mighty, die open en vriendelijk is, is afhankelijk van wat zijn ouders voor hem beslissen.

Clarks vrouw Cindy komt uit een arm gezin. Ze is bang om haar luxeleventje te verliezen en voelt zich miskend door Clark. Cindy gebruikt pillen en drank om haar nare gevoelens te verdoven. Ze pleegt zelfmoord nadat Neni haar gechanteerd heeft. Haar huishoudster Anna is zeer begaan met de familie.

Jendes neef Winston is advocaat. Winston is aardig, gul en behulpzaam. Hij geeft goed advies en is er als ze hem nodig hebben.

Neni heeft twee vriendinnen, Fatou en Betsy, die al lang in New York wonen. Ze zijn eerlijk, geven hun onverbloemde mening en steunen Neni.

Leah is Clarks secretaresse. Ze is bang dat ze na haar ontslag niet meer aan het werk komt omdat ze al wat ouder is.

Jendes advocaat Bubakar is vriendelijk, maar niet zo competent. Zijn beloftes en ideeën over de asielaanvraag stroken niet met de werkelijkheid.

Top

Interpretatie : Taal en Stijl

Imbolo Mbue heeft een vlotte verteltrant, waarbij niet alleen haar beschrijvingen maar ook haar dialogen de personages nader uitdiepen. Opvallend hierbij is dat ze, door Jende privéchauffeur te laten zijn van het gezin Edwards, veel dialogen weergeeft waarbij de passagier een telefoongesprek voert. Jende komt zo dingen te weten die hij anders niet zou horen. De antwoorden van degene aan de andere kant van de lijn worden niet vermeld, alleen in de reactie van de beller. Maar Jende voert ook zelf gesprekken met zijn passagiers, die zich voor hem gemakkelijker lijken open te stellen dan voor hun naasten.

Mbue is empathisch ten opzichte van haar personages, maar ook scherp. Zo laat ze Cindy zeggen dat het in Afrika minder erg is om arm te zijn dan in Amerika, want daar is 'de schande minder dan hier' (p. 129). En Neni wordt geslepener naarmate haar situatie penibeler wordt. Door haar te laten grinniken als ze Cindy gechanteerd heeft, zegt Mbue meer over Neni dan een uitgebreide beschrijving zou doen. 

Top

Interpretatie : Situering binnen het werk

Imbolo Mbue (Limbe, Kameroen, 1982) woont sinds 1998 in de Verenigde Staten. Haar naturalisatieproces in onlangs afgerond. Ze verloor na de beurskrach van 2008 haar baan als marktonderzoeker. In een interview met Cathérine Ongenae ( De Morgen, 2 november 2016) zegt ze: 'Het idee dat iedereen het hier kan maken, is een mythe (...). De Amerikaan in mij ziet dat het onmogelijk is om iedere kandidaat alle kansen te geven, terwijl de migrant in mij hoopt op een beleid dat van Amerika het gedroomde land voor iedereen maakt.'

Ze is geïnspireerd door de schrijfster Toni Morrison, wier boek Songs of Solomon haar aanzette tot schrijven. Voor haar debuut Zie de dromers, waar ze in 2011 aan begon, ontving ze een miljoenenvoorschot. De filmrechten zijn verkocht aan Sony Pictures. Imbolo heeft haar eigen Amerikaanse Droom verwezenlijkt. 

Stond op de Longlist van de PEN America literary Award 2017.

Top

Reacties

Koen Eykhout ( Dagblad De Limburger, 18 oktober 2016) schrijft: 'Dit sprankelend geschreven boek met een verrassend slot is niet van 'zwart is goed en blank is fout', de roman is van de afdeling 'een mens is een mens en da's al zwaar zat'.

Volgens Hans van der Heijde ( Dagblad van het Noorden, 14 oktober 2016) heeft Mbue 'gelukkig vermeden alle ellende die illegale migranten kan overkomen in hun geschiedenis samen te proppen. Maar door hun levens af te zetten tegen de sores van Jendes gefortuneerde werkgever en diens gezin, scheert ze soms wel gevaarlijk dicht langs het cliché dat geld niet gelukkiger maakt.' Hij vindt het een 'vlot geschreven, conventionele roman, die nauwelijks verrassingen kent'.

Emilia Menkveld ( Trouw, 8 oktober 2016) noemt het 'een verhaal dat al duizenden keren is verteld, maar actueel blijft. Met kleurrijke beschrijvingen van de Kameroense tradities (...) en een soepele verteltrant en scherpe dialogen varieert Mbue sprankelend op het bekende thema'. Maar ze schrijft ook: 'de roman mist de diepgang die het verhaal werkelijk aangrijpend zou maken'.

Cathérine Ongenae ( De Morgen, 2 november 2016) zegt: 'Lichtvoetig en optimistisch schrijft Mbue over zware thema's als migratie, klassenverschillen, armoede, familie, het huwelijk en falen. (...). Haar toon is empathisch, haar stijl doet denken aan de inleving en de sterke dialogen van geliefde auteurs als Anne Tyler en Toni Morrison (...).'

In Amerika kreeg Zie de dromers lovende recensies, en in het interview met Cathérine Ongenae zegt Mbue dat de meest opvallende de kop van The Washington Post was: 'dat Donald Trump haar boek dringend moet lezen'. Mbue vervolgt: 'Door ons voor te stellen als getallen of categorieën, ontmenselijkt Trump ons (...). Maar mensen zijn in de eerste plaats verhalen, en elk verhaal is het waard om verteld te worden'.

Top

Context / Achtergronden

Investeringsbank Lehman Brothers leed in 2008 zwaar onder de kredietcrisis, maar was hier ook zelf mede debet aan. Men verloor veel op effecten, op onroerend goed en hypotheken. Zwarte dag was 9 september 2008, toen de bank 40% van de beurswaarde verloor nadat een recordverlies werd bekendgemaakt. De autoriteiten wilden geen garanties geven bij de verkoop van de bank. Lehman Brothers moest het faillissement aanvragen en het bedrijf Barclays nam onder strenge voorwaarden een uitgeklede versie van de bank over.

Wereldwijd kelderden er in 2008 effectenbeurzen door de gevolgen van de kredietcrisis. Veel financiële instellingen gingen ten onder, of werden gered door de overheid. De beurskoersen daalden eind september en begin oktober 2008 wereldwijd met tientallen procenten. De gevolgen waren enorm. Miljoenen mensen zagen hun pensioenen en huizen in waarde dalen, raakten werkeloos of werden hun huis uitgezet, omdat ze de hypotheek niet meer konden betalen. Wat begon als een kredietcrisis werd een internationale economische crisis en leidde tot een recessie.

Top

Voor wie meer wil weten

Recensies:

- Bossema, Wim. 'Rake zedenschets over Afrikaanse gelukszoekers'.
Op: volkskrant.nl , 17 december 2016.

- Eykhout, Koen. 'Uw boek gaat van A tot Z over mijn familie'.
In: Dagblad De Limburger, 18 oktober 2016.

- Heijde, Hans van der. 'Toekomst voor vergunninghouders'.
In: Dagblad van het Noorden, 14 oktober 2016.

- Menkveld, Emilia. 'Het debuut'.
In: Trouw, 8 oktober 2016.

Interview:

- Ongenae, Cathérine. 'Migranten stellen een onrealistisch doel'.
In: De Morgen, 2 november 2016.

Internet:

- Trailer voor  Zie de dromers op YouTube.

- Informatie over de Beurskrach op Wikipedia.

- Informatie over Lehman Brothers op Wikipedia.

Top

Vragen en discussietips

1. Hoe denken de verschillende personages over 'de Amerikaanse droom'? Wat hopen ze te vinden, te worden of te zijn? Wat zou jij willen zijn of worden in Amerika?

2. Cindy groeit op in een arm gezin. Als Neni zegt dat de hare dat ook was, zegt Cindy: 'Je begrijpt het niet (...). In Afrika is arm zijn minder erg, omdat de meesten arm zijn. Daar is de schande minder dan hier' (p. 129). Wat vind je van deze uitspraak?

3. Vince zegt: 'Mensen willen hun ogen niet openen en de Waarheid zien, omdat ze liever in een illusie leven' (p. 109). Heeft hij volgens jou gelijk? Waarom (niet)?

4. Neni chanteert Cindy met de foto die ze ooit genomen heeft. Zelf ziet ze dit niet als chantage. Wat vind je van deze actie? Vind je het passen bij Neni's karakter? Waarom?

5. Als lezer weet je dat Lehman Brothers in 2008 als eerste bank omviel. De personages weten van niets. Wat doet dit met je als lezer? In hoeverre veroorzaakt dit een spanning?

6. In de roman laat Mbue zien dat zowel rijke als arme mensen problemen hebben. Wat is volgens jou het verschil hiertussen? Denk jij dat geld gelukkig maakt? Waarom?

7. Vince zet zich af tegen zijn ouders en gaat naar India. Waarin komt zijn zoektocht overeen met die van Jende en Neni? En waarin verschilt deze?

8. Jende verandert als hij zijn baan kwijtraakt. Opeens hangt hij traditionele waarden aan. Waarom gebeurt dit volgens jou? Wat heeft hij hierbij te winnen?

9. Bubakar zegt tegen Jende: 'De politie is er om de blanken te beschermen, mijn beste. Misschien ook de zwarte vrouwen en soms de kinderen, maar niet de zwarte mannen. Nooit de zwarte mannen. Zwarte mannen en politie zijn als water en vuur, begrijp je?' (p. 81). In hoeverre klopt het wat Bubakar zegt over de (Amerikaanse) politie?

10. Wat vind je van Jendes besluit om terug te keren naar Kameroen? Denk je dat hij de goede beslissing heeft genomen? Waarom (niet)?

Top